180度無敵海景!5個秋天野餐打卡好去處!大草地睇日落超方便!

秋天涼涼地啱晒同一班姊去野餐啦!香港有啲咩靚景可以去野餐打卡呢?今次為大家介紹10個野餐好去處,唔止可以坐得舒服,影相仲巧有FEEL,緊係著到靚一靚、準備埋精美食物去打卡啦!不過野餐地方通常都比較大風,而且秋天又乾燥,大家記得注重保濕

  1. 山頂公園

風和日麗的日子, 山頂比煩囂市區的空氣清新,在山頂野餐係一個幾好嘅選擇。花園內有歐陸風涼亭,可以避開陽光之餘,仲可以瘋狂打卡!

地址:太平山柯士甸山道

交通:1. 小巴 – 國金搭乘1號小巴 ; 2. 巴士 – 由中環5號碼頭出發乘15號巴士,或由銅鑼灣天后站乘15B巴士;3. 纜車 – 山頂纜車總站

開放時間:24小時

  1. 迪欣湖

迪欣湖是全港最大的的人工湖。呢度唔單止有靚景,仲有小船和單車租借!同好姊妹踩單車、,或者坐上腳踏船,喺迪欣湖中心講心事都得,一齊喺大嶼山享受舒適寫意的好時光吧!

圖片來源:網上圖片、hong kong disneyland

地址:香港新界大嶼山竹篙灣迪欣湖活動中心

交通 :1. 可乘港鐵迪士尼線到香港迪士尼樂園度假區交通交匯處或乘巴士到逹青嶼收費廣場,再轉乘R8遁環線。2. 迪士尼站步行約15分鐘

開放時間:09:00am~19:00pm

3.添馬公園

添馬公園其實唔單只係上班一族的專屬位,仲係野餐的勝地!呢個位置都幾曬,陽光充足最啱影女神相!不過記得做好防曬,秋冬天嘅太陽,一樣會令你曬傷!

圖片來源:網上圖片

地址:香港金鐘夏慤道

交通:地鐵 – 金鐘港鐵站A出口

開放時間:24小時

4.啟德跑道公園

跑道公園地理勝在有一個特別的建築設計,原本啟德機場跑道的其中一部分被保留在公園裏,演變為設有航空主題的公園,夠晒有特色,既可以欣賞到維多利亞港全海景,亦可以眺望遠處嘅獅子山呢!如果有姊妹養寵物,仲可以帶埋狗狗嚟玩,不知幾開心!

 

地址:啟德郵輪碼頭

交通:1. 小巴 – 九龍灣港鐵站乘86號至總站;2. 巴士 – 22、22M

開放時間:07:00am~23:00pm

5.西九藝術公園及海濱長廊

西九文化區係新一代朝聖打卡好地方!除咗有綠意盎然的大草坪,亦對住大大個維港,坐在海邊欣賞落霞真夠晒chill!西九旁邊都有好多cafe同餐廳!大家可以唔使帶嘢食直接買過去啦!

 圖片來源:getreadyhk

地址:九龍西九文化區博物館道18號

交通:地鐵 – 九龍站E4或E5出口步行10分鐘/26D專線小巴

開放時間:06:00am~23:00pm