秋風起要注意保濕!3種狀況代表皮膚太乾燥喇!防止爆拆甩皮三寶!

最近秋意漸濃,早晚天氣開始漸涼同乾燥,連肌膚狀態都係不知不覺間有輕微轉變。想肌膚保持健康?保濕絕對係重要任務!係乾燥嘅天氣下,絕對唔可以對自己嘅吝嗇,有足夠補濕同滋潤度,皮膚自然會變得飽滿有光澤!至於點先知自己係時候要重點保濕?出現以下3個皮膚狀況姊妹們就要留意啦!


  1. 皮膚突然痕癢

換季期間肌膚突然痕癢?有機會係皮膚出現敏感。但唔好以為用返平時嘅護膚品就可以一勞永逸!因為皮膚係轉季時會有唔同需求,呢個時候就建議將護膚步驟減少,改用溫和嘅護膚品,對抗過敏適應轉季。

 

  1. 出油量變多
    轉秋季時天氣會得乾燥,呢個時候皮膚最容易直接感受到,變得需要更多水分,導致水油失衡。

 

  1. 爆拆甩皮

轉秋季期間天氣乾燥,濕度下降加速皮膚水份流失,皮膚有機會變乾甚至脫皮!

 

所以姊妹們想皮膚狀態好,一定要為肌膚做好保濕功夫。以下就有幾款保濕產品推薦,令你皮膚保持水潤!

  1. 森田藥粧 Dr.Jou 6重玻尿酸深層極保濕黑面膜 5+2片/盒

 

價錢: $42

原產地:台灣

結合六重玻尿酸:大分子、中分子、小分子、吸附型、修復型、乙基玻尿納,提高鎖水力,增加皮膚含水量。成分含維生素B5:有保濕、潤膚、柔敏、舒緩等功效。 

  1. Neutrogena 露得清 深層保濕乳霜 63 g

價錢: $101

原產地:加拿大

經臨床證實能在一周內,有效增加皮膚保濕度配方,不會阻塞毛孔,快速吸收,並含有維他命 D3。長時間使用有助於提高皮膚補充和保留水份的能力。

  1. Inecto 椰子油保濕面霜 250 ml

價錢: $63

原產地:英國

純淨椰子油精華徹底滲入肌膚,能立即舒緩極乾肌膚繃緊不適,質地絲滑易推開,容易吸收,不會太油膩。