戴口罩更加要防曬!3款日本防曬推薦!超簡易教你點選擇防曬產品!

戴著口罩就唔使防曬?解答防曬迷思 加推防曬推薦!

 

香港嘅夏天真係好悶熱,加上疫情關係需要長時間戴著口罩就真係熱上加熱,搞到姊妹們可能已經放棄化妝甚至防曬。但其實無論春夏秋冬,陰天雨天或者室內室外,紫外線都係無所不在,仲有機會曬傷皮膚,所以做好防曬真係好重要,好重要,好重要㗎!(重要事情要講3次)!

 

(無論春夏秋冬,紫外線都係無所不在)

為咗皮膚健康,姊妹們真係要做好防曬措施啊!但防曬產品點揀好?防曬產品包裝上嘅英文字「SPF」、「PA」又代表咩呢?下文一一為你解答!

 

揀防曬產品前先要了解紫外線波長3大種類:

UVC:能量最強,大部分UVC會被臭氧層吸收,因此不會照射到地面

UVB:能量第二強、但穿透力相對弱,令皮膚曬紅、曬傷

UVA:能量較弱、但穿透力相對強,令皮膚曬黑、發炎及老化

 

防曬系數點樣分?

SPF:針對肌膚曬傷曬紅的UVB防曬,指數越高,代表曬傷曬紅時間延長的倍數,例如SPF50代表被曬紅時間延長50倍。

 

PPD:歐盟檢測系數標準,代表肌膚曬黑UVA強度的時間比,例如PPD10就代表肌膚被曬黑的時間延長10倍。

 

PA:同樣是測量UVA的防護等級,+號越多代表曬黑時間越能延後。

 

所以姊妹們記住要根據自己要去嘅場合用返合適防曬系數嘅產品啊!以下落嚟小編就有幾款清爽好用防曬推薦!

 

  1. Anessa 極防水補濕低敏防曬霜 嬰幼兒/小孩/敏感肌可用 SPF35+++ 60ml

價錢: $156

容量: 60 ml

原產地:日本

 

含50%護膚成分,全天候滋潤肌膚。補濕及美肌成分,全效阻截紫外光所引致的乾燥問題,同時全天候滋潤肌膚。一歲以上嬰幼兒,同埋幼童都可以用,而且通過40分鐘浸水測試,「超級防水」!

 

  1. Biore 碧柔 水凝清爽保濕防曬乳 90 ml

價錢: $75

容量:90 ml

 

原產地:日本

SPF 50+ 高防曬系數及升級 PA++++,阻隔 UVA / UVB。含透明質酸、蜂王乳精華及 BG 保濕成分,高度保濕鎖水,令肌膚時刻水潤亮澤,用後感覺舒爽不黏笠,同時能折射外來紫外線,令肌膚保持光澤透亮!

 

  1. 日本近江兄弟 防水保濕防曬 35 g

價錢: $65

容量:35 g

原產地:日本

 

添加 7 種植物提取物作為保濕成分,可以防水,紫外線效果也會持續很長時間,可舒適地貼在皮膚上,輕巧易用,無白色殘留物或粘性!