帶著閨蜜去旅行!銅鑼灣隱世避風塘燈塔!一步步教你去超靚日落打卡點!

當你以為自己已經行晒成個銅鑼灣,其實好可能錯過咗一個隱世好地方!平日同好姊妹都係食下飯行下街,原來CWB都可以影相睇日落,就係去冇乜人知道嘅避風塘燈塔啦!想睇住日落享受下難得嘅寧靜?一齊跟住小編去喇!

首先通往對面的海旁要去世貿,世貿在告士打道的出口,會看到一條通道可以入去!

 

然後入到去會見到停車場,沿着呢個方向直行


行到最尾會見到呢個入口!


跟住就會入到呢條隧道,繼續直行


跟住就會見到呢條樓梯上去就係㗎啦!

跟住就要等街渡小船過去對面燈塔,如果見到有小船就可以問船家會唔會去燈塔!船費$20

 

上到船大概5-10分鐘就會到!

去呢度一定要睇日落!真係好舒服好寫意!


有一點要注意,呢個地方比較多蚊蟲,小編係一個極度惹蚊嘅人,就更加易被蚊咬,所以建議大家帶定蚊怕水,咁就冇有怕啦。

價錢: $97.90

產品說明:

「驅蚊敵」採用了歐洲新配方 Icaridin (Picaridin)。此配方廣為世界衛生組織、美國CDC疾病控制中心及美國兒科學院推薦的,並特性是低敏,對小孩皮膚刺激減到最低,而且驅蚊效力強勁,預防蚊叮及蜱咬,最重要是適合 ” 蠶豆症 (G6PD) ” 患者使用,安全可靠。

使用方法:

使用前請先搖勻

身體:請距離外露皮膚 10 至 15 厘米噴射

面部:先將「驅蚊液」噴在手掌心,然後擦面,避免接觸眼睛及口部。每隔 10 小時可翻噴一次,經劇烈運動、游泳或洗澡後可翻噴,每日不可噴超過 3 次

詳細資料: https://halook.com/