秋天必去浪漫露營!香港2個即去即住營地!波希米亞風閨蜜打卡聖地!

呢排天氣好啱去露營,不過次次都要拎一大堆嘢真係好唔方便,最好就唔使左一袋右一袋咁去啦~今次小編特意為各位姊妹揾咗兩間本地露營地點,乜都唔使帶,帶個人,同埋少少防蚊產品,已經可以開心去露營!收費仲好合理添!

1.YHA昂坪圓帳營豪華露營體驗

地址: 大嶼山昂坪

由青年旅社協會提供的露營地點,以波希米亞風作帳幕主題,營地已預先撘好帳營,床舖,營燈,小茶几,亦供共用廚房及廁所使用,一個帳營最多可容納10人,不過就唔包食物,你可以選擇買嘢食過去,買食材過去煮嘢食或bbq,亦可以選擇購買YHA嘅DIY早餐食材,朝早可以嚟個煮飯仔!

收費:

1至4人 – 港幣920元起

訪客可即時申請YHA會員,入會費為150蚊一年




2.貝浪營舍

地址:大嶼山貝澳泳灘

貝浪營舍有3種帳營,包括田園休閑區,海景休閑區及豪華休閑區,每個營區嘅容納人數不一,小編就介紹下田園休閑區啦,田園休閑區可容納4人,已提供住宿所需,包括床,雪櫃,風扇,煮食用品等,另外亦提供滑浪浮扳,直立式單槳滑浪扳,大家就可以到附近滑浪啦!大家亦可以預購營地嘅bbq套餐,咁就連食物都唔洗帶啦~

收費:

4人田園休閑區  $2,200一晚

6人海景休閑區  $3,480一晚

8人豪華休閑區  $4,000一晚