2大必打卡位置推薦!香港超日式木質仙境庭院!特約小編貓姐教你影靚相!

只要你願意慢慢尋找同學識欣賞,香港其實真係一個好靚嘅地方~今日我哋跟住 GOBA Beauty 特約小編貓姐去西貢海下灣全新打卡點玩!海下灣係個水清沙幼嘅好地方,平時都有唔少人去玩獨木舟同浮潛!不過呢,講到近期最hit 就一定係 海下遊客中心 !

#日式庭院風 海下遊客中心

一大片綠油油草地+日式木質建築,認真,去到真係以為自己去咗日本~介紹返,海下遊客中心係香港首個以海岸公園為主題嘅遊客中心,設有玻璃展覽廳去介紹海岸公園同環保資訊。鍾意大自然嘅朋友仔一定要去!

# 海下遊客中心 打卡位

其實整個 海下遊客中心 都有好多打卡位,但打卡專家 貓姐試完咁多個位之後,最推薦就係日式小庭院位置!坐依個位感覺就好似入咗一個相框咁,構圖極靚!

跟住就要去側邊嘅草坪木櫈影下相~貓姐去當日天氣勁好,加上影相好助手自然日光嘅加持,輕易就影出高質文青風打卡相~

最後當然要提醒大家,影相還影相,唔好太吵、唔好破壞自然景色、自己垃圾要帶走!另外海下灣屬於限制區域,建議大家係西貢市中心巴士總站旁嘅專線小巴總站,乘專線小巴7號往海下村總站~

補充資料
海下遊客中心
地址:西貢海下路333號
電話:3468-3470 / 3468-3457
開放時間:
展覽廳:星期一、三至日及公眾假期 9:30am – 4pm
接待處:星期一、三至日及公眾假期 9:30am – 4:30pm
草地、公共廁所:24小時開放
*逢星期二(公眾假期除外)及農曆年初一、二休館

文中圖片為 貓姐去旅行 travel sis 拍攝及擁有
https://www.facebook.com/cattraveltime
https://www.instagram.com/cattraveltime/

延伸閱讀

泰國超夢幻粉色概念酒店!還能在纜車上用餐?!

好想去旅行!全球首間夢幻白 LV Cafe!