今個夏天必去!海洋公園夢幻彩虹天梯滑水道!8月開幕!

除咗Staycation之外,唔去旅行唔通真係無嘢玩咩?萬眾期待嘅 海洋公園 水上樂園終於要開幕啦~海洋公園早前宣布耗資合共約40億元興建香港首個大型水上樂園,而預計會喺8月啟用,其中設置27個主要景點,齊備輕鬆同刺激嘅水上設施,啱哂一家大細去歡度暑假啊!而當中最受觸目一定係夢幻彩虹天梯滑水道,主打「八彩天梯」有8條彩色長型滑水道,令你感受急流帶嚟嘅快感!



呢個全年、全天候開放嘅水上樂園擁有27個主要必玩景點,並分為戶外及室內區域,一齊嚟睇下有邊個精彩有趣嘅園區啦~

# 海洋公園 水上樂園 -「躍動流域」

快來感受一下躍動流域這個刺激地帶中不同的滑梯裝置。讓「旋風雙子梯」和「急轉雙子梯」令你感受旋轉急彎帶來的快感,並在「八彩天梯」上較量衝刺,由高處快速滑下,真係少啲膽量都唔得啊!

# 海洋公園 水上樂園 -「迷失部落」

探險家追尋忽遠還近的興奮尖叫,最後來到迷失部落。部落中的嚮導會教授大家衝浪的技術。你可以在「天海灣」嬉水,造浪池有八種不同模式,造浪高度由底至高,約 0.3 米至 1 米,小孩則可以到「威威水地帶」中探索。​​

# 海洋公園 水上樂園 -「冒險灣岸​」

冒險灣岸是一個熱帶天堂,你可以在這裏享受陽光,亦可在湧浪灣衝浪。沿著激流旅程順流而下,或者在映灣小屋中輕鬆一下,然後在灣岸小食大快朵頤。

# 海洋公園 水上樂園 -「絕嶺深谷」

立於山谷之巔,俯瞰整個深谷和海洋,如此驚心動魄的區域將會吸引最勇敢的探險家。在勇者之顛和深谷飛瀑中感受高速飛墜,在極速迴環和沖天瀑布中橫衝直撞。​

# 海洋公園 水上樂園 -「歡樂堡礁」

臨海而建的廣闊區域,神秘國度的快樂歷險旅程即將由歡樂堡礁開始。沿著海濱散步,享受海風迎送,準備投入刺激好玩的水上樂園之旅!

 

有衝浪區、漂流河、人造浪水池等前所未有嘅刺激體驗,亦設兒童水上遊樂專區「威威水地帶」,大人帶嚟小朋友去玩就perfect~夏天咁熱梗係要玩水啦!

詳細資料
香港海洋公園水上樂園
地址:香港仔黃竹坑道180號
開幕日期:待定
網址:https://www.oceanpark.com.hk/tc/water-world-a-year-round-all-weather-secret-world

延伸閱讀

【7月起接受預訂!日本迪士尼超夢幻 美女與野獸城堡婚紗拍攝 !女生的夢想!】
【閨蜜影相必去!夏日塔門一日遊!遠離城市休息一下!】
【閨蜜放假露營打卡!夏日郊遊必到西貢赤徑!附女生必備防蚊蟲法寶!】