閨蜜放假露營打卡!夏日郊遊必到西貢赤徑!附女生必備防蚊蟲法寶!

因為疫情關係大家都冇得去旅行,反而多咗去露營!享受大自然,遠離鬧市生活,仲可以打卡chill下。不過呢排天氣咁熱,去露營真放鬆下都要小心蚊蟲,被佢哋咬一淡真係會炆死!今次要介紹赤徑呢個露營點俾大家,未去過嘅朋友仔可以跟着住我輕鬆去!赤徑位處西貢東,屬於西貢北約嘅42條村之一,亦有赤涇之名。無論是前往蚺蛇尖、鹹田灣及長咀等地,或由此處前往北潭凹及黃石,赤徑已成為遠足人士的大休處及中轉站!每逢假期都會吸引唔少朋友仔,一家大細同情侶們去露營!

 

在 Instagram 查看這則貼文

 

🅴🆅🅴🅻🆈🅽🐘(@evelynw___)分享的貼文

假日赤徑都好多人!幾乎爆滿!大家要預早去到霸位呀!

 

在 Instagram 查看這則貼文

 

linn(@i_amlinn)分享的貼文

 

 

 

在 Instagram 查看這則貼文

 

Hiking Martian(@garykung2)分享的貼文

 

赤徑有洗手間同水源提供。附近亦都有青年旅社供旅人入住。

有咩要注意呢?

    1. 盡量把垃圾帶到山下扔掉,小編通常會將垃圾帶到黃石碼頭的垃圾站,落船就會見到!
    2. 因為赤徑都會有機會到牛隻同野豬!大家記住保持冷靜唔好餵食,亦唔好攻擊佢哋呀!
    3. 天氣熱可能會有比較多蚊蟲,介紹兩款防蚊產品俾大家露營用,「曼秀雷敦清爽 2 合 1 強效驅蚊防曬液」$63一枝,二合一驅蚊防曬液非常之方便,時效長達 8 小時!又可以防曬又可以防蚊,係懶人之選呀!呢枝驅蚊防曬液採用咗強效 PMD 驅蚊成分,其天然植物精油配方萃取自檸檬桉油及香茅油,獲美國疾病控制與預防中心 (CDC) 及美國國家環境保護局 (EPA) 認可,濕咗水嘅朋友記得要補返防曬呀!

仲可以預防寨卡、登革熱、日本腦炎等蚊媒傳染病散播!有高度戶外防曬保護,全面隔離紫外線 UVA 及 UVB 照射,保護肌膚免受傷害!

其次又點少得止痕膏呢!始終戶外比較多蚊,難免會俾蚊咬!Eurax 特效止痕膏就啱晒,俾蚊咬到隨手有止痕膏就可以幫到手!如果唔係成晚痕住瞓又會瞓得唔好!止痕膏適用於蚊叮蟲咬,疥瘡,敏感皮膚,仲可以迅速止痕,有效長達 6 小時!呢款產品不含類固醇、不含防腐劑,可以舒緩各種皮膚痕癢,連有毒植物刺傷、蚊叮蟲咬自然冇問題!

 

有佢哋幫手,大家就可以盡情享受露營生活, 遠離繁囂,過一個充實嘅假期!

 赤徑交通:

    1. 可以選擇去西貢市中心乘搭7號專線小巴或者巴士94/96R到北潭凹下車。
    2. 如果搭船可以在黃石碼頭乘船直接到赤徑。(可以預先call船家,或者去到等船家駛入來黃石碼頭)
    3. 如果走路,可以在北潭凹出發,走20-30分鐘到達營地。
    4. 去到西貢市中心乘搭的士入黃石碼頭,然後再乘搭船去赤徑Source:Instagram